Klimatsmart, ekologisk och närproducerad mat

Sidan publicerades

Måltidsservice ambition är att servera hållbara måltider. Det görs bland annat genom att arbeta med klimatsmart mat och upphandla ekologiska och närproducerade livsmedel.

Via vårt kostdatasystem klimat beräknar vi alla våra måltider parallellt med att vi beräknar näringsinnehållet. Vi kan då se vilket klimatavtryck maträtten innebär och göra mer klimatsmarta val.

Målen för år 2020 är att våra inköp av ekologiska livsmedel ska uppnå 30% och närproducerade livsmedel till 40%. Vi planerar och köper in ekologiska och närproducerade livsmedel efter tillgång och pris.

Exempel på livsmedel där vi i första hand väljer råvara med svenskt ursprung:

Fläskkött*, nötkött*, köttfärs rå*, färdiglagade köttbullar och färsbiffar, kebabskav rå, kyckling, korv*, chark, ägg*, fil*

Exempel på livsmedel där vi iväljer råvara med ursprung från ett EU land:

Nötkött, färdigstekt köttfärs/kebabskav (används sällan), korv**, chark**

*helt eller delvis närproducerad

**endast ett fåtal specialprodukter

Sidan publicerades