När ved brinner bildas sotpartiklar och kolväten som är hälsofarliga att andas in. Dessa föroreningar kan i värsta fall leta sig in i lungor och blodkärl och orsaka hjärt- och kärlsjukdomar, luftvägsrelaterade sjukdomar och cancer. Det är framförallt i tätbebyggda områden där många eldar som vedeldning orsakar dålig luftkvalitet.
För att minska utsläppen från vedeldning har nya råd för vedeldning riktade till hushåll tagits fram av Naturvårdsverket och Energimyndigheten. Råden utgår från senaste rönen från förbränningsforskare, sotare och kamintillverkare.
Viktiga saker att tänka på är att ha lagom torr ved och god lufttillförsel samt att se till att stapla brasan luftigt. Och en sak många inte vet om är att bäst förbränning och minst föroreningar blir det om man tänder brasan i toppen.
Under "Mer information" finns aktuell information från Naturvårdsverket.
Gäller för dig som eldar i kamin, öppen spis eller kakel-/täljstensugn.
Lägg ett par större vedträn underst och några mindre ovanpå. Korslägg veden luftigt.
Placera tändmedel i toppen, under de översta vedträna. Tänd och låt kaminluckan stå lite öppen tills elden tagit sig.
När det bildats en glödbädd kan du fylla på med 2-3 vedträn. Lägg dem luftigt. Ha spjället helt öppet tills lågorna dragit igång igen.
Om du som fastighetsägare planerar att göra en installation eller väsentlig ändring av eldstad eller rökkanal ska du enligt plan- och bygglagen göra en anmälan till byggnadsnämnden. Det gör du genom att kontakta Bygglov på telefonnummer 090-16 13 61.
Tänk på att det är förbjudet att elda avfall, målat eller impregnerat virke, spånplattor och liknande.
Information och film om vedeldning - webbsida
Sotning och brandskyddskontroll - webbsida