När man driver en livsmedelsverksamhet förbrukas mycket energi. Genom att göra mindre förändringar kan man både spara pengar och värna om miljön. Energi används till exempelvis uppvärmning, varmvatten, ventilation, belysning och drift av elektriska apparater. Det finns några enkla åtgärder för att spara energi:
Hela 40 procent av en livsmedelsbutiks elförbrukning går åt till att hålla kylda och frysta livsmedel kalla. På Energimyndighetens hemsida kan du hitta många tips på hur du kan spara energi och pengar.
Årets klokaste livsmedelsbutik - utbildning och tävling
BeLivs (Beställargruppen Livsmedelslokaler) är ett nätverk och samarbete mellan Energimyndigheten samt handel och branschorganisationer inom livsmedelssektorn. På Belivs hemsida återfinns en utbildning som vill ge ökad kunskap och goda exempel på hur energianvändningen i en livsmedelsbutik kan minskas.
Mer information om BeLivs och den energikloka livsmedelsbutiken
Till utbildningen hör också tävlingen Årets klokaste livsmedelsbutik. Där kan alla butiker som jobbar långsiktigt med energiåtgärder vara med och slåss om den fina titeln.
Även för dig som driver en restaurang finns ofta stora möjligheter att dra ned på energiförbrukningen. Du kan läsa mer i broschyren från Umeå kommuns energirådgivare och i Klara Gustavssons examensarbete från 2010 - Energianvändning i Umeå kommuns restauranger, Umeå universitet.