I juni 1891 besökte Frans Kempe Norrbyskär och han beslutade att anlägga Mo ångsåg på öarna. Mellan åren 1895 och 1952 var Mo Ångsåg ett av Europas största sågverk. Omkring 1920 då produktionen var som störst producerades cirka 95 000 kubikmeter virke per år. På grund av sviktande konjunktur minskade verksamheten successivt och år 1952 lades sågverket ned.
Sedan en tid tillbaka har det varit känt att vissa delar av Norrbyskär har förhöjda halter av dioxin i marken. Föroreningarna kommer från det träskyddsmedel som användes för att motverka röt- och skadedjursangrepp på det sågade virket.
Dioxiner är giftiga, svårnedbrytbara, anrikas i näringskedjorna och lagras i fett. Cirka 90 procent av de dioxiner som vi får i oss kommer via livsmedel, framförallt fet fisk från Östersjön och Bottenviken samt mejeriprodukter. Dioxiner är inte akut giftiga.
Områden där halterna av dioxin är höga och ligger ytligt har spärrats av eller täckts med ren jord, för att undvika att barn får i sig jord som är förorenad. Det är i sågverksområdet (1), där träskyddsbehandlingen i huvudsak skedde, som vissa delar har spärrats av. Vid de så kallade kubbhusen på Långgrundet (2) finns också förhöjda halter, dock inte så höga att det krävs avspärrning. Men om man vistas i området bör man för säkerhets skull undvika direktkontakt med jord.
Det bedöms inte finnas någon risk med att vistas på de delar av sågverksområdet som är öppna. Även vid de så kallade kubbhusen på Långgrundet finns förhöjda halter. Här är halterna inte så höga att det krävs avspärrning men om man tänker vistas i området bör man undvika direktkontakt med jord. På övriga delar av öarna, till exempel Stengrundet, Blågrundet, största delen av Långgrundet samt platserna kring värdshuset, KFUM:s anläggning och sommarbostäderna, kan man vistas utan att det finns någon risk för att påverkas. Respekteras avspärrningarna går det att vistas på hela Norrbyskär utan någon risk för att påverkas.
Huvudförhandlingar i tillståndsprövningen för vattenverksamhet i samband med planerad sanering på Norrbyskär hölls den 7-8 oktober 2020, den 8 december meddelades dom i målet och överklagandetiden sattes till den 28 december.
Ett överklagande lämnades in och till dags dato har inte mark- och miljööverdomstolen (MÖD) meddelat om de tar upp ärendet för prövning, ett sådant beslut kan ta mellan 3-6 månader efter att överklagandet lämnades in. Om MÖD tar upp ärendet för prövning bedöms inte någon ny dom meddelas under 2021 varför saneringen måste skjutas ytterligare ett år i framtiden.
I dagsläget fortgår arbetet med att ta fram ett förfrågningsunderlag och vår förhoppning är att vi kan gå ut med det 1 maj och påbörja saneringsarbetena under hösten 2021. Naturvårdsverket har beslutat att det bidrag för saneringen som Umeå kommun beviljats får användas fram till 2023 istället för 2022 på grund av Coronapandemin. Saneringen väntas pågå under två år.
Karta över föroreningar på Norrbyskär. Klicka på bilden för att se en större karta (jpg). 1. Sågverksområdet med dioxinföroreningar från träskyddsbehandling. Här har vissa områden spärrats av. 2. Långgrundet, dioxinföroreningar. 3. Tungmetaller från galvanisering. 4. Pråmvarvet. PAH-föroreningar. 5. Båtslipen. Tungmetaller från båtbottenfärger.
Ikon som illustrerar filtyp | Filnamn | Filstorlek | Datum fil laddades upp |
---|
Jonas Fagerman
miljöingenjör
090-16 14 32 070-350 34 48 jonas.fagerman@umea.seRoger Westman
miljöinspektör
090-16 16 73 070-664 16 73 roger.westman@umea.se