Under 2017 har vi tillsammans i idéseminarier, elevarbeten och workshops arbetat med visionen för framtida Tomtebo gård. Det har resulterat i en visionsmanual som bland annat ligger till grund för utformningen av detaljplanen.
I arbetet att ta fram en detaljplan för Tomtebogård (del av Tomtebo 2:1) har vi gjort stora insatser för att ge invånare, oavsett ålder, kön, bakgrund, möjlighet att ta del av och delta i arbetet. Målet har varit att planprocessen ska vara transparent och jämställd, det vill säga skapa förutsättningar för alla att delta, på lika villkor.
Arbetet som genomförts i dialog och samarbete, har resuterat i en visionsmanual för Tomtebo gård som ligger till grund för detaljplanen.
Vi vill rikta ett stort tack till alla som har engagerat sig i det omfattande
arbetet. Det har varit mycket värdefullt!
Delaktighetsprocessen är viktig för att närboende och andra invånare ska kunna påverka utvecklingen av Tomtebo gård. Illustrationen ovan visar hur delaktighetsprocessen såg ut.
Sjöfruskolans årskurs 9 deltog i processen som en del i deras undervisning. Deras analyser och underlag användes i arbetsgruppens arbete, och de presenterade också sitt arbete på två av de idéforum som genomfördes.
I tre idéforum fick allmänheten komma in med idéer som påverkar visionen och detaljplanen. Idéforumen innehöll både kortare föreläsningar och olika workshops:
Medverkande vid idéforumen var Umeå kommun, Bonava, som äger delar av området samt Strategisk Arkitektur (konsult) som var processledare i arbetet.
I kommunens arbetsgrupp ingår olika kompetenser inom olika fackområden,
till exempel arkitektur, infrastruktur, miljö, VA etc. I arbetsgruppens workshops tar man utgångpunkt i underlaget från idéforumen och utvecklar planen vidare, återkopplar vid nästa idéforum etc.
För de som inte kunde delta på idéforum 3, hade man även möjlighet ställa frågor om detaljplanen och visionsmanualen den 28 oktober, i kommunhörnan på Väven. Planarkitekt Nelli Flores Nilsson fanns på plats med utställning och 3D-visualiering av nya Tomtebo gård.
Utöver affischer på anslagstavlor och information på kommunens webbplats, har vi genomfört en del aktiviteter för att få så många som möjligt att komma på idéseminarierna.
Inbjudan till Idéforum 1 26 april. Inbjudan skickades till 2 500 hushåll på Tomtebo/Tavleliden. Även affischering.
Annonsering i Västerbottenskuriren, Västerbottens Folkblad och Umeå Tidning.
Nyhet i kommunens nyhetsflöde och köpt annonsering sista veckan innan forumet.
Sponsrat inlägg på Instagram.
Inlägg på Instagram under mötets gång.
Inbjudan till Idéforum 2 skickades ut till 2 500 hushåll på Tomtebo/Tavleliden 7 juni. Även affischering.
Annonsering i Västerbottenskuriren, Västerbottens Folkblad och Umeå Tidning.
Facebook-evenemang som marknadsfördes veckan innan Idéforum 2.
Affischer med inbjudan till Idéforum 2 sattes upp på flera platser på Tomtebo och Tavleliden samt på kommunala anslagstavlor i centrum.
Annonsering gjordes på Instagram.
Under Idéforum 2 publicerades Instagraminlägg från mötet.
Inbjudan till Idéforum 3 skickades till 2 500 hushåll på Tomtebo och Tavlelien 25 oktober. Även affischering.
Annonsering i kommunenssamlingsannons i Västerbottenskuriren och Västerbottens Folkblad.
Facebook-evenemang marknadsfördes veckan innan Idéforum 3.
Under Idéforum 3 publicerades Instagraminlägg från mötet.
Inbjudan skickades till 2 500 hushåll på Tomtebo och Tavleliden.
Facebook-evenemang gjordes och marknadsfördes.
Under informationen i kommunhörnan publicerades Instagraminlägg.