För att få servera eller sälja folköl måste du först anmäla detta till Miljö- och hälsoskydd, Umeå kommun. Med folköl (Öl klass II) menas en maltdryck som har en alkoholhalt på 2,25 - 3,5 volymprocent.
Du anmäler via e-tjänsten.
När kan jag starta min verksamhet?
Du kan starta försäljningen så fort en anmälan är gjord. Du behöver inte vänta på en bekräftelse från Miljö- och hälsoskydd.
Att anmäla en folkölsverksamhet kostar 1025 kronor.
Du som ska sälja eller servera folköl i en tobaksaffär, livsmedelsbutik, restaurang eller på annan plats i Umeå kommun ska göra en anmälan till Miljö- och hälsoskydd.
Miljö- och hälsoskydds inspektörer gör regelbundna kontroller i de butiker och restauranger som anmält folkölförsäljning. Vid dessa besök kontrolleras att lagen följs. I det ingår bland annat en kontroll av att ingen försäljning sker till minderåriga samt att de varor som säljs är rätt märkta.
Om du säljer folköl utan att först ha anmält det till kommunen så riskerar du att bli fälld för olovlig dryckeshantering och få betala böter eller sitta i fängelse i upp till sex månader.
Undantag från kravet på att anmäla folkölsförsäljning eller servering om nedanstående tre villkor uppfylls:
Folköl får även serveras utan anmälan av den som har tillstånd för servering av starköl, vin och/eller spritdrycker.
Anmälan är personlig och behöver förnyas om företaget byter ägare. Även andra ändringar såsom flytt av verksamheten, ändring av faktureringsadress eller bolagsform ska anmälas till Miljö- och hälsoskydd.
Miljö- och hälsoskydd har tillsammans med polismyndigheten tillsynsansvar över försäljning och servering av folköl. Det innebär att kommunen och polisen genomför regelbundna tillsynsbesök på de anläggningar som anmält folkölsförsäljning.
De flesta tillsynsbesök är oanmälda. Vid dessa besök kontrolleras bland annat att försäljningsreglerna nedan följs.
Efter besöket får företagaren en rapport där eventuella brister som noterats vid besöket redovisas. Om tillsynen visar på många eller allvarliga brister så gör Miljö- och hälsoskydd ett återbesök för att följa upp att bristerna åtgärdats.
Här kan du läsa mer om avgifter för detaljhandel amed folköl.
För att få sälja eller servera folköl krävs att lokalen där verksamheten bedrivs är registrerad eller godkänd som livsmedelsanläggning. Läs mer om att starta en livsmedelsverksamhet.
Lokalen där folkölsserveringen eller försäljningen sker ska vara avsedd för mathantering. En faktisk försäljning/servering ska ske. Undantag från matkravet finns för detaljhandelsbolag och för tillverkare av öl.
För att en butik ska få sälja folköl ska butiken också sälja lättdrycker som lättöl, läsk och vatten. Dessutom ska kunden kunna köpa en komplett måltid med mejeriprodukter, charkvaror, torrvaror, bröd, grönsaker, frukt och frysta eller konserverade produkter. Kiosksortiment som till exempel glass, godis, chips, kaffe, te, kakor och liknande är inte tillräckligt för att uppfylla alkohollagens krav.
En restaurang som serverar folköl ska erbjuda lättdrycker som lättöl, läsk och vatten. Gästen ska kunna beställa mat, till exempel pizza, varma smörgåsar, hamburgare, kebab eller falafel. Att bara servera varmkorv är inte tillräckligt.
För att få sälja eller servera folköl krävs ett egenkontrollprogram med rutiner för hur folkölshantering ska bedrivas. Ett egenkontrollprogram ska innehålla
Du kan använda dig av vår mall för egenkontrollprogram för folköl som en hjälp när du tar fram ditt egenkontrollprogram.