Ditt val gör skillnad!

Nu är det allvar. Igen. Smittspridning av covid-19 är stor i Västerbotten, just nu den största i landet, och det ser inte ut att vända, meddelar Region Västerbotten. Det innebär konsekvenser för oss alla, för sjukvården och för hela samhället. Du och alla andra MÅSTE lyssna och följa råd och restriktioner! Nu. Läs mer på 1177.se eller här på kommunens webbplats.

Ditt val gör skillnad!

Nu är det allvar. Igen. Smittspridning av covid-19 är stor i Västerbotten, just nu den största i landet, och det ser inte ut att vända, meddelar Region Västerbotten. Det innebär konsekvenser för oss alla, för sjukvården och för hela samhället. Du och alla andra MÅSTE lyssna och följa råd och restriktioner! Nu. Läs mer på 1177.se eller här på kommunens webbplats.

Barn och vuxna som åker pulka vid Rådhuset i Umeå.

Aktiv fritid

Du och alla andra ska kunna ha en aktiv fritid, även i virustider. Här får du tips på aktiviteter att göra både utomhus och digitalt hemifrån.

Det blir inget vanligt sportlov i år. Smittspridning av covid-19 är stor i länet och det är därför viktigt att du och alla andra

  • följer råd och restriktioner, nationella och för Västerbottens län
  • omprövar planer på att åka till fjälls, umgås med släkt och vänner och liknande
  • inte reser inom/från/till Västerbotten och undviker att träffa andra personer än dem du bor med
  • planerar för smittsäkra sportlovsaktiviteter.

Händer på lovet – lovkalendern

I lovkalendern på www.umea.se/handerpalovetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du aktiviteter som arrangeras under skolornas lov.

Rörelsegläde och fysisk aktivitet utomhus

Mitt på Rådhustorget finns en stor pulkabacke där hela familjen kan åka pulka, snow racer, stjärtlapp och andra roliga åkdon.

Missa inte heller att Visit Umeå tillsammans med Umeå kommun har anlagt en snow park mitt i Broparken med både hopp, rails och rollers. Skojig skid- och snowboardåkning utlovas för för både stora och små!

Snöra på dig skridskorna och besök en isbana. Vi har de båda konstfrusna isbanorna på Ålidhem och på Umeå energi arena öppna men också många isbanor ute i kommunen. Beroende på väder och temperatur försöker vi hålla isbanorna öppna till och med vecka 12 men det kräver att vi har minusgrader.

Kom ihåg att hålla avstånd till andra skridskoåkare och välj att komma tillbaka vid ett annat tillfälle om det är mycket folk på isbanan.

Skridskoåkning

I service och bokningsguiden kan du hitta våra isbanor och prenumerera på meddelanden när de prepareras.

Hitta våra isbanor i service- och bokningsguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

(Välj Isbanor med eller utan sarg under rullisten "Typ av anläggning" och sedan Sök anläggning.)

Nu när vi har bra med snö kan hela familjen roa sig genom att besöka en av många pulkabackar. Bräntberget och i Bräntebacken i Holmsund är lite större pulkabackar där det också finns möjlighet att tända en brasa. Mindre pulkabackar finns bland annat i museibacken, på Mariehemsängarna, vid Hamptjärnsstugan, Ersboda äventyrslek och äventyrslekplatsen på Tomtebo.

Missa inte att vi nu också har en pulkabacke mitt på Rådhustorget och en snow park i Broparken.

Umeå kommun har lekplatser i Umeå tätort och i Sävar, Hörnefors, Holmsund och Obbola. Äventyrslekplatser finns i Hedlundadungen, på Tomtebo, Östra Ersboda och Umedalen. Då de mjuka mattorna kan vara täckta av snö och is som gör underlaget hårt rekommenderar vi att ni tar med lämplig utrustning till de små, till exempel hjälm och galonkläder.

Lekplatser

Äventyrsstigen på Nydala

Äventyrsstigen är en 800 meter lång skogsled som börjar och slutar i anslutning till Kärleksvikens badplats vid Nydalasjön. Längs stigen finns elva utmaningar av varierande karaktär och svårighetsgrad. Stigen är anpassad för barn från 6 år.

Äventyrsstigen är öppen men underhålls inte under vintertid.

Äventyrsstigen

I kommunen har vi flera vackra vandringsleder och naturreservat, till exempel Grössjön runt, Strömbäck-Kont och Tavelsjöleden. Natur- och friluftsområdena är åtkomliga även vintertid men underlaget kan variera beroende på väder och temperatur.

Vandringsleder, Tavelsjöleden

Naturreservat, naturområden och friluftsområden

Runt om i kommunen finns massor med grillplatser att besöka för en dagsutflykt. Under vintern kör vi ut ved till Hamptjärnsstugan och Bräntbergsbacken men då vi inte kan garantera att det finns tillgång till ved rekommenderar vi att du tar med egen ved.

Förbered dig också på att du behöver ta hem dina sopor, eftersom soptunnorna inte är utställda under vintern.

Hitta våra grillplatser i service- och bokningsguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

(Välj Grillplatser under rullisten "Typ av anläggning" och sedan Sök anläggning)

Valla dina klassiska längdskidor eller skateskidor och testa ett elljusspår eller motionsspår som är nytt för dig. Vi preparerar flera olika spår i hela kommunen.

Läs mer om skidåkning och skidspår

Tänk på att hålla avstånd och visa hänsyn i spåren.

Dags att leta fram fotbollarna i förrådet! Vildmannavallen och Tegstunet är skottade och går att spela på även om målen inte är framme. Beroende på väder och temperatur kan planerna också vara hårda och lite isiga.

Det ska vara lätt att träna och röra på sig. Tycker du om att träna ute har vi flera olika utegym att välja bland. Trots mycket snö är några av utegymmens ytor upptrampade av besökare och kan användas under vintern.

Utegym

I kommunen finns rörelserundor på flera olika platser. Det är gps-baserade tipsrundor med rörelseutmaningar – ett roligt och nytt sätt att röra sig på! Rörelserundorna är ursprungligen för seniorer men passar alla åldersgrupper.

Rörelserundor

Aktivera dig online

Kommunens fritidsgårdar och ungdomens hus har stängt men fortsätter med sin verksamhet digitalt. Följ din gård på Instagram för att vad just de hittar pÅ!

www.umea.se/unglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du alla kommunens mötesplatser för ungdomar.

Testa ett digitalt träningspass. På www.umea.se/seniortraning har vi samlat flera härliga träningspass. Sidan är ursprungligen för seniorer men vi lovar att det finns träningspass som passar alla, oavsett vilken ålder du är i!

Fritid för alla är en verksamhet som arbetar med att utveckla och bredda fritiden för vuxna med funktionsnedsättningar.

Fritid för alla

Fritid för allas Youtubekanallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan publicerades